dissabte, 10 d’octubre del 2015

La Pompeia més antiga

Els arqueòlegs treuen a la llum unes termes del segle I aC, restes anteriors a la major part de vestigis del jaciment

Redacció Divendres, 9 d'octubre de 2015
Pompeia
El jaciment de Pompeia, actualment
Tot i que la majoria de restes arqueològiques que es conserven a Pompeia són de l’època de l’erupció del Vesuvi l’any 79 dC —en plena època imperial dels Flavis—, sota els carrers i els edificis s’amaguen vestigis més antics que parlen del passat de la ciutat en època republicana, i fins i tot, de l’època samnita.

Ara, els arqueòlegs —gràcies a la inversió extra de les autoritats italianes per pal·liar la degradació del jaciment— han pogut excavar les termes més antigues de la ciutat, datades d’època republicana. De fet, aquest conjunt termal ja havia estat excavat parcialment fa uns seixanta anys, però finalment havia quedat abandonat, gairebé sepultat per la brossa i la vegetació davant el menysteniment de les autoritats que gestionaven el jaciment en aquell moment.

Finalment, l’espai ha estat recuperat per arqueòlegs alemanys i anglesos, que han fet un treball precís que sens dubte oferirà noves dades sobre la història menys coneguda de Pompeia. De moment, se sap que aquestes termes van funcionar fins al segle I aC, moment en el qual van ser abandonades i l’espai que ocupaven va ser annexionat a diversos habitatges de la ciutat.

Les autoritat ja han projectat noves campanyes que ens els pròxims mesos han de precisar l’ús exacte del conjunt i indagar sobre l’ús exacte de la tecnologia que van emprar els constructors per mantenir l’aigua i l’ambient a una temperatura òptima.