dimarts, 20 de març del 2012

Barcelona recupera un nou tram de muralla romana


Els treballs d’ampliació del Centre Cívic Pati Llimona, al barri Gòtic de Barcelona, han deixat al descobert 17 metres de la muralla de l’antiga Bàrcino del segle IV, entre els quals es troba una de les 76 torres que defensaven la ciutat —per això tenia el sobrenom de la ‘ciutat coronada’—, i una de les portes —la de mar—, fonamental en el paper comercial de la colònia. Aquests metres de muralla, units als 30 metres ja coneguts a altres indrets de la ciutat, fan del Pati Llimona un dels llocs clau per conèixer i entendre la Bàrcino romana.

Però no queda tot aquí; l’espai remodelat del Centre Cívic també ha incorporat les restes d’uns banys públics del segle I, els coneguts com ‘termes portuàries’. La piscina escalonada del ‘frigidarium’, on les dones es banyaven en aigua freda —la quantitat d’agulles de cabell que s’hi han trobat demostra la feminitat de l’espai—, és, sens dubte, la resta més espectacular.

Totes aquestes restes s’han integrat al nou Centre Cívic, que a partir d’ara estarà especialitzat en fotografia. El seu espai s’ha ampliat a la finca dels números set i nou del carrer Regomir, que era un bloc de pisos del segle XIX, tot i que reaprofitava altres construccions anteriors, com el palau Gualbes, la muralla romana i part de les termes. Precisament, els treballs no han servit només per rescatar el passat romà, sinó també per recuperar alguns elements patrimonials del palau.

Tot aquest conjunt s’ha museïtzat, de forma que al llarg del recorregut el visitant pot contemplar les restes arqueològiques ara recuperades al costat d’àmfores i monedes d’èpoques i procedències diverses. Fins al 12 de maig, el Pati Llimona organitza jornades de portes obertes per descobrir tot aquest passat de Barcelona, que fins no fa gaire estava amagat.
Notícia de Juan Carlos Moreno per a sàpiens.