dimecres, 4 de gener del 2012

Roben un mosaic romà de grans dimensions


Es tracta d’una peça d’extraordinari valor que es conservava en un jaciment de Baños de Valdearados, a Burgos
Juan Carlos Moreno Dilluns, 2 de gener de 2012

Mosaic de la vil·la romana de Santa Cruz.
La desprotecció i la destrucció del patrimoni monumental, artístic i històric és una trista realitat que sembla aguditzar-se encara més en temps de crisi. Ara bé, una cosa és emportar-se una petita peça o talla d’una església rural i una altra molt diferent és fer-ho amb un mosaic de grans dimensions adherit al terra per blocs de formigó… Doncs bé, encara que sembli increïble, això és el que ha passat a la vil·la romana de Santa Cruz, situada a la localitat de Baños de Valdearados (Burgos). El robatori es va descobrir durant una visita guiada el dimecres 28 de desembre, i segons aventuren els investigadors, la sostracció es podria haver fet la nit anterior.

El mosaic desaparegut data del segle V; representa, per una banda, el déu Bacus sobre un carro tirat per panteres al seu retorn de l’Índia, i, per una altra, el seu seguici. Es tracta d’una peça d’extraordinari valor, ja que de composicions d’aquest tipus només se n’han trobat a Còrdova i a Israel. El cas, però, és sorprenent perquè els fragments desapareguts són de gran mida, amb una part central d’uns 2,30 per 2,50 metres, i altres dues parts d’1,30 metres per 70 centímetres. A més, l’acció dels pics per arrencar l’obra ha provocat grans destrosses a la resta del mosaic, amb pèrdua de gran quantitat de tessel·les.

Aquesta, però, no ha estat la primera visita d’espoliadors al jaciment. El novembre passat ja hi va haver un primer assalt, sense més conseqüències que unes petites destrosses a l’obra que ara ha desaparegut. Les autoritats van respondre canviant el pany. Poca cosa, com ara s’ha demostrat, tot i que també és veritat que posar vigilància a tots els jaciments és impossible.

1 comentari:

Yasmina ha dit...

Sembla mentira que aquest patrimoni del que avegades, tenim la sort de gaudirno estigui ben protegit i sobretot, no facin res per intentar solucionar aquests robatoris!