diumenge, 18 de setembre del 2011

SPQR versus AVE

Lluís-Anton Baulenas
Ara que per fi s'han pogut veure fotos mínimament decents del mosaic romà trobat a la Sagrera, cal dir que és magnífic, de primera qualitat. A partit d'aquí, la primera confrontació després de l'estiu entre l'Ajuntament i l'oposició ofereix diferents punts de vista. El primer de tots, hi coincideixen els tècnics, és que no totes les restes que es troben, romanes o de la mena que siguin, és obligatori conservar-les in situ. S'observa una tendència a considerar que tot l'antic que es descobreix és important i cal muntar-hi entorn un museu. I no és així per diverses raons, la majoria de fons –simplement, no cal perquè no aporta res– i algunes de conjuntura. En aquest cas, els tècnics han decidit que n'hi havia prou rescatant el mosaic i fent un estudi detallat de les restes per tal de tornar a tapar-les després. Amb el mosaic, la idea sembla que és restaurar-lo i exposar-lo públicament en algun lloc de la zona. Cal creure els tècnics, tot i que de vegades, també s'equivoquen.

Aquí, el que cal criticar és com s'ho ha fet l'Ajuntament, actuant de manera poc clara i mesquina en tot aquest afer de la vil·la romana de la Sagrera: decidir que és una nosa, no dir-ne res, actuar quan la cosa surt a la llum i continuar endavant com si res (s'han tapat part de les restes abans i tot d'anunciar que es faria). Ha fet com el particular que fa obres al soterrani de casa i descobreix un accés a unes antigues termes. Calla, hi aboca unes quantes carretades de ciment i aquí no ha passat res.

A algú li va fer molta por enfrontar-se al que de debò hauria significat una veritable supertroballa romana: paralització de les obres de l'AVE i redacció d'un pla alternatiu. No voldria ser tècnic municipal d'arqueologia. La pressió que has de rebre si treballes per a una ciutat antiquíssima com Barcelona ha de ser fortíssima.

L'AVE és inqüestionable? Sí. A costa de carregar-te un patrimoni històric important? No. Barcelona és com és precisament perquè es fa i s'ha fet sobre la base de debatre contínuament el preu del progrés. Si estàs manant a l'Ajuntament, has d'estar preparat per pagar-lo. Si no, no serveixes per al lloc. Has de prendre paciència i estar disposat a parlar-ne amb franquesa. I, si cal, posar-hi imaginació, tal com es va fer amb el llenç de muralla de la Rambla, molt menys important, però que es va decidir de conservar tot i la construcció d'un pàrquing. Ara es pot veure… dins del pàrquing.