diumenge, 18 de setembre del 2011

Cap escola sense la Bernat Metge (nosaltres ja la tenim ; )



El Sòfocles de Carles Riba, per començar amb la Bernat Metge de l'ARA

Posem a la vostra disposició 50 clàssics. Si els adquiriu com a col·lecció completa, en regalem una altra de part vostra a l'escola que vosaltres trieu

L'ARA oferirà els clàssics de la Bernat Metge

Les traduccions que Carles Riba va fer de Sòfocles són només una petita part de la tasca de divulgació dels clàssics grecs que el poeta i crític literari va fer durant gairebé 40 anys, ja fos a través d'articles, com de tasques editorials a la Fundació Bernat Metge i un grapat de versions d'Homer, Èsquil i Xenofont. Gràcies a una vida llarga (del 496 aC al 406 aC), Sòfocles va poder recórrer pràcticament tot el segle V a C sencer, en paraules de Riba, "aquell segle V que fou el de l'immortal missatge d'Atenes".

Només n'han arribat set obres, del seu llegat, totes escrites durant la maduresa del dramaturg, entre els 55 anys i la seva mort: Les dones de Traquis és el drama tràgic més antic i Antígona va ser presentada l'any 441 aC. En el primer cas, Sòfocles explica la història de com Deianira, casada amb Hèracles, busca un marit absent per culpa -en principi- d'un conflicte bèl·lic que el manté allunyat de casa. Antígona reprèn la nissaga d'Èdip per explicar les enveges entre dos dels seus fills, Etèocles i Polinices, que aspiren al tron de Tebes. De Sòfocles, Riba en va deixar escrit a la introducció del volum de la Bernat Metge que la combinació harmoniosa entre mite i forma dramàtica "encara fascina l'espectador no previngut; omple de basarda i reposa alhora, en un sentiment de suprema acceptació del destí humà" .

En els últims 90 anys, el projecte que va iniciar el polític Francesc Cambó ha posat a disposició dels lectors en llengua catalana prop de 400 llibres clàssics grecs i llatins oferint tant la versió original com la traducció al català de la mà de noms com Carles Riba, Miquel Dolç i Joan Crexells. I l'ARA posa ara a la vostra disposició 50 d'aquests clàssics.

Els llibres, a la venda a partir del dia 18

Aquest diumenge, 18 de setembre, ja podreu aconseguir amb l'ARA dos llibres de la col·lecció Bernat Metge pel preu d'un (9,95 euros). Es tracta de les tragèdies de Sòfocles Les dones de Traquis i Antígona i el recull d'aforismes de diversos autors Aurea dicta. El diumenge següent es tornaran a oferir dos llibres de la col·lecció pel preu d'un: Les bucòliques, de Virgili, i Defensa de Sòcrates, de Plató. Al llarg dels pròxims mesos, l'ARA oferirà un total de 50 clàssics, entre els quals hi haurà joies com L'Eneida, de Virgili, i Les metamorfosis, d'Ovidi.

Cap escola sense la Bernat Metge

L'ARA, Edicions 62 i la Fundació Bernat Metge s'han proposat que totes les escoles catalanes tinguin la col·lecció. Per això, han engegat una campanya sense precedents: un 2x1. Per cada col·lecció venuda, una de regal. Els lectors es podran sumar a la campanya "Cap escola sense la Bernat Metge". Per cada col·lecció venuda, una de regal per a l'escola que el lector esculli.